Veuve Clicquot Celebrates 250th Anniversary with “Good Day Sunshine” Campaign *Courtesy of Veuve Clicquot /

Veuve Clicquot pezsgő, Smeg dizájn hűtő

Kovács Zsófia

A Veuve Clicquot név a luxus, az elegancia és a kifinomultság szinonimája. A prémium pezsgőgyártás története réges régen kezdődött, az 1772-ben alapított Veuve Clicquot a világ egyik legrégebbi pezsgőháza. Pillantsunk be a Veuve Clicquot izgalmas történetébe, amely egy asszony, Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot nevéhez fűződik. Madame Clicquot több korszakalkotó újítást hozott a pezsgőgyártásba, a nevéhez fűződik többek között a tiszta, üledékmentes pezsgő és a rosé champagne is.

veuve clicquot története

Philippe Clicquot, a bankár és textilkereskedő családból származó, szőlőültetvény tulajdonos 1772-ben alapította meg pezsgőházát. A tulajdonos fia, Francois Clicquot és felesége Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot szerette volna felvirágoztatni a családi borászatot, ezért úgy döntöttek, hogy elsajátítják az ehhez szükséges tudást. Az asszony a fejébe vette, hogy borászatuk világhírű lesz, de ez az út egyáltalán nem volt könnyű, mert a kis pincészet a gazdasági helyzet miatt hamar a csőd szélére került és Francois tragikus hirtelenséggel elhunyt. Barbe-Nicole-t nem törte össze a tragédia, teljes örökségét belefektette a borászatba és az orosz piacban látta jövőt.

Abban az évben, amikor az özvegy átvette az irányítást, 110 000 palack pezsgőt exportáltak Oroszországba Louis Bohne, a pincészet második embere segítségével. A napóleoni háborúk miatt visszaesett a forgalom a következő években, de amint megkötötték a békét, a cég kereskedői újra útra keltek, hogy elvigyék a ház pezsgőinek hírét Európa többi országába.

Madame Clicquot mottója: “Csak egyfajta minőség létezik: a legjobb.” És ez így is volt; nemcsak a szőlők, hanem a palackok, a parafadugók is mindig a legjobb minőségűek voltak. A vendégkör pedig olyannyira imádta a márkát, hogy azt sem bánták, ha 100 palack pezsgő rendelésekor csak 50-et kaptak, mert csak annyi volt megfelelő minőségű.

madame clicquot a merész újító

Madame Clicquot idejéig minden pezsgő a különböző évek terméséből származó borok keveréke volt, az egységes jelleg és minőség elérése érdekében. 1810-ben Madame Clicquot öt rossz évjárat végét ünnepelte azzal, hogy elkészítette az első olyan pezsgőt, amely kizárólag egyetlen évjárat szőlőjéből készült.

 A pezsgőháznak sikerült 1814-ben – a kontinentális zárlat ellenére – egy rakomány Veuve Clicquot pezsgőt eljuttatnia Szentpétervárra, amelyet nagy lelkesedéssel fogadott a társasági elit. A pezsgők annyira jók voltak, hogy többek között Puskin, Csehov és Gogol is elismerően nyilatkozott róluk.

A 19. század elején a bor tisztítása nagyszabású vállalkozás volt. Az egyetlen ismert technika akkoriban az volt, hogy a borseprőt a palacknyakba süllyesztették, majd a bort tiszta palackba dekantálták. Madame Clicquot 1816-ban kezdett el dolgozni egy olyan támaszték ötletén, amelyben a palackokat kézzel lehetett forgatni, a palack szögét idővel növelve. A legenda szerint találmánya prototípusaként lyukakat vágatott a konyhaasztalába! Megszületett a rázóállvány, amely lehetővé tette az élesztők kiürülését, miközben a tisztított bor a palackban maradt.

Az igazi Rosé Champagne 1818-ban a Veuve Clicquot pezsgőházból került a megrendelők asztalára. A 18. század óta a rozé pezsgőket bodzabogyóból készült színezett keverék hozzáadásával készítették. Madame Clicquot nagyon szerette a szőlőültetvényeiről származó vörösborokat, és úgy döntött, hogy a palackozás és a “prise de mousse” (a pezsgést létrehozó másodlagos erjesztés) előtt a vörösborokat a fehérborokkal keveri. Ma a rozé pezsgők 95%-a a Madame Clicquot által két évszázaddal ezelőtt feltalált eljárással készül.

Minden esetben visszautasította pezsgőjének szimpla reklámozását, bármelyik ország bármely magazinja is ajánlkozott. Kizárólag azt engedte, hogy néhány szerencsés riporter beszámolhasson róla, hol és milyen méltóságnak szolgálták fel a pezsgőit. Ezzel a marketing fogással még különlegesebbé és érdekesebbé tette pezsgőházát világszerte.

Már a 18. század végétől szállítottak pezsgőt az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába. Sőt 1847-ben már Kína és Ausztrália felé is megindultak a Veuve Clicquot-val telepakolt hajók. Ügynököket alkalmazott, akik a kliensekkel egyeztettek, kóstolókat szerveztek és még tovább bővítették a vásárlói kört.

Madame Clicquot előre tervezett. Fiáról hamar kiderült, hogy remek érzéke van az üzlethez és a kóstoláshoz is, nagyjából 10 év alatt át tudta adni neki minden tudását. Barbe Nicole 1866-ban halt meg, 89 éves korában, de fiára hagyta a pezsgőházzal kapcsolatos terveit az elkövetkezendő 25 évre. A Veuve Clicquot így az általa elképzelt úton haladhatott tovább.

a pezsgőház élete madame clicquot után

A ház folytatta az újítást azzal, hogy palackjait az akkoriban szokatlan sárga címkével látta el. A “V.Clicquot P. Werlé” sárga címke védjegyet 1877. február 12-én jegyezték be. A jellegzetes címkével ellátott palack a pezsgőház egyik fő megkülönböztető jegyévé vált.

Veuve Clicquot yellow label

1972-ben, a pezsgőház a 200. évfordulója alkalmából piacra dobta a La Grande Dame cuvée-jét, és létrehozta a Veuve Clicquot Business Woman Awardot, amely Madame Clicquot vállalkozói szellemének állít emléket.

1986-ban a Louis Vuitton felvásárolta a Veuve Clicquot-t, az LVMH (Moët-Hennessy – Louis Vuitton) a következő évben alakult meg.

A Veuve Clicquot minőségét bizonyítja a következő érdekesség: 2010 júliusában a Balti-tenger torkolatánál egy hajóroncsban találtak néhány igazán különleges pezsgősüveget, amelyek között 47 Veuve Clicquot palack volt. Annak ellenére, hogy majdnem két évszázadot töltöttek a tenger fenekén, tartalmuk rendkívül jól megőrződött.

smeg hűtő a pezsgő szerelmeseinek

Ha egy üveg Veuve Clicquot nem elég, mit szólnátok egy egész hűtőszekrényhez, melyet az ikonikus pezsgő ihletett?

13 évvel a Smeg és a Veuve Clicquot 2009-es első történelmi együttműködése után a két márka ismét különleges kiadású hűtőket alkot a pezsgő szerelmeseinek.

Két modell került a piacra 2022-ben, a pezsgőház 250. évfordulójának alkalmából, amelyek a Veuve Clicquot jellegzetes aranysárga színében pompáznak. Tökéletesek a legnagyobb pezsgőrajongók számára, feltűnőek, gyönyörűek, az enteriőr igazi ékkövei lehetnek. A nagyobbik, a Fab 28 teljes értékű hűtője lehet egy konyhának, míg a kisebb, a Fab 10 egy bárhűtő, melyben akár a Vevuve Clicquot pezsgőket hűthetjük.

Az együttműködés egy másik különleges terméke a “Clicquot hűtőszekrény”. Ez a Smeg ikonikus hűtőszekrényei által ihletett pezsgősüveg doboz, amely a sárga címkés és a cuvée Rosé palackokhoz hasonlóan sárga és rózsaszín színben készül, tökéletesen megtestesíti a Smeg egyedi és jellegzetes dizájnját, ugyanakkor a pezsgőház kreatív szellemét is. A hűtődoboz speciális anyagból készült, akár két órán át is hűvösen tartja a pezsgőnket.

Veuve Clicquot Smeg hűtő doboz

A gyönyörű, exkluzív Veuve Clicquot hűtőket a Smeg bemutatóteremben rendelheted meg.

A képek forrása pinterest.

További bejegyzések a cortina blogon

Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállítás

Ívek a konyhában, íves bútorok, íves kiegészítők

Kezdőoldal » Blog » Veuve Clicquot pezsgő, Smeg dizájn hűtő
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!