Konyhabútor mintás csempe, mintás járólap, extravagáns

Mix-and-match a lakberendezésben

Kovács Zsófia

A stílusok, minták és színek mixelése nem csak az öltözködésben alkalmazható, otthonunk is lehet harmónikus mix-and-match. Ma már nagyon sokféle anyag rendelkezésünkre áll, a tervező feladata pedig az, hogy a minták, a színek és a bútorstílusok keverésével szemet gyönyörködtető látvány szülessen.

A minimál, letisztult konyhabútorok után a merészebb színek és az eklektikus megoldások friss energiákat hozhatnak a lakberendezésbe. A különböző stílusok keverésévével létrejöhet egy olyan modern tér, amely otthonos és élhető. A keverésnek vannak ugyan szabályai, de rengeteg lehetőség van arra, hogy kellemes mixelt enteriőrt kapjunk. 

Legyen élhető és vidám – a jól használhatóság mellett – a lakásunk egyik legfontosabb helyisége, mely nemcsak a főzés és a napi rutin helyszíne, hanem a családi élet központja is.

Játék a színekkel, anyagokkal

Válasszunk egy színt és emeljük ki vele a konyhabútor bizonyos részeit. Legyenek azok az elemek színesek a bútorban, ahová a tekintetet szeretnénk vezetni. Például a dekoráció tárolására kitalált nyitott elemek, vagy az a polc amin a kedvenc dizájner kisgépünket tartjuk.

Kiemelhetjük a kamraelemeket vagy felső szekrényeket is más színnel. A konyha falára mintás csempe vagy hátfalborítás és máris egy minta amit bevittünk a térbe. Mellette megjelenik a fa bútor erezete vagy például egy csíkosan mart front és már keverednek is a minták.

A homogén kvarc munkalapok és hátfalak helyett a látványos erezetes kövekkel nagyon különleges enteriőrök születhetnek. Az egymás mellé helyezett nagyméretű erezetes kőtáblákkal érdekes tükrös hatást lehet kelteni. Nézzétek csak a következő képeket!

Teremtsünk kontrasztot a bútor és a padló különböző stílusával

A konyha padlója és szekrényei a helyiség két legfontosabb eleme. Ezek az első dolgok, amiket meglátunk, ha belépünk az ajtón. A padlóburkolat és a szekrények kombinálására rengeteg lehetőség van. A hagyományos járólaptól kezdve a luxus vinyl padlókón keresztül a különböző keményfákon át az öntött padlókig, valamint ezeket kombinációival meghatározható a konyha megjelenése és hangulata.

Képzeljünk el egy modern, letisztult, elegáns konyhabútort egy rusztikus fapadlóval vagy egy bohókás mintás cementlappal. Kontrasztos, de harmónikus, kellemes és otthonos. Tegyünk az ablakra színes mintás függönyt, vagy a falra tapétát és tervezzünk színes nyitott elemeket is a konyhába. Ez egy egyszerű, biztonságos mixelés, nem fogja megbánni aki bevállalja.

A stílusok mixelése

A különböző bútorstílusok vegyítése már haladó terep, de jó színekkel és okos tervezéssel harmónikus lesz a végeredmény. Egy elegáns, de klasszikus konyhabútor mellé bátran tegyük be az antik tálalót vagy az étkezőasztalt. A régi székek kaphatnak színes, modern kárpitokat, ha bohókás stílus a célunk. Színes mintás szőnyegekkel fokozhatjuk ezt, de vigyázzunk, hogy a színek jól passzoljanak egymáshoz.

Természetesen egy antik vagy egy antik hatású faragott díszítésű konyhabútort is ki lehet egészíteni például egy modern szigettel, melynek elemei teljesen letisztultak és munkalapja egy teljesen homogén kvarc. 

Személyes élményem: Apukám öröksége egy nagyon régi díszes pianinó, amit a modern türkiz kanapénk mellett helyeztünk el. A tölgy parketta halszálkás, modern szőnyeg fekszik rajta. A falon fekete fém könyvespolcok, családi fotók és egy modern festmény. Harmónikus? Igen. Eklektikus? Igen. Egy bútor aminek története van a tulajdonosa számára, mindig egy megnyugtató darabja lesz a enteriőrnek, általa lesz a lakásnak igazán lelke.

Impozáns szabadonálló készülékek

Bármilyen stílusú a konyhabútor, bátran választhatunk mellé szabadonálló készülékeket. Egy modern rozsdamentes acél hűtőt bátran betehetünk egy vintage konyhabútor mellé, ezáltal keverve a modern és a klasszikus stílust. Többféle extravagáns színes hűtő is megtalálható ma már a piacon, a Smeg 50’ Style hűtő sorozata a legismertebb nálunk. 20 féle színben rendelhető és vannak limitált darabok is köztük, mint például a Snoopy vagy a Veuve Clicquot ihlette készülékek. 

A szabadonálló tűzhelyek is meghatározó elemei lehetnek a konyhának. Szintén a Smeg termékeit emelem ki, mert náluk többféle stílusban is válogathatunk a szabadonálló tűzhelyek között. Talán a legkiemelkedőbbek az indusztriális stílusú Victoria design család tűzhelyei, melyeket már több esetben terveztünk country stílusú konyhabútor mellé, de egy minimál enteriőrben is megállja a helyét. Vagy a Portofino színes tűzhelyek, melyek extra színeit az olasz tengerparti város színes házai ihlették. Stílustól függetlenül jó választás egy színes tűzhely a konyhába, kiemelkedő eleme lesz a térnek.

A színek, anyagok és bútorstílusok keverése egy kreatív feladat. A végeredmény lehet nagyon izgalmas, de közben harmónikus és nyugalmat árasztó, ami az otthonunk esetében fontos szempont. A kedvenc színeinkkel és anyagainkkal valóban rólunk szóló, minket tükröző lesz a lakásunk.

Az igazán kreatív lakberendezők és bútortervezők kedvelik az ilyen kihívásokat. Az anyagok, a színek és a stílusok keverése gyakran vonzóbb és érdekesebb, mintha minden egyforma és egyszínű lenne. A Cortina Italia egyedi bútorgyártása lehetővé teszi a kötöttségek nélküli enteriőr tervezést. Bátran keressenek bennünket, ha mix-and-match a szívük vágya. 

CORTINA ITALIA – Személyre szabott konyhatervezés

Képek forrása: pinterest

További bejegyzések a cortina blogon

Ívek a konyhában, íves bútorok, íves kiegészítők

Kit hoz el nekünk idén a S/ALON Budapest Lakástrend?

Kezdőoldal » Blog » Mix-and-match a lakberendezésben
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!