Konyhaszigetet mindenkinek?

Kovács Zsófia

Évek óta kedveltek a szigetes konyhák az ügyfelek körében. A mai főzési és családi szokásokhoz nagyon jól illeszkedik egy plusz pultfelület, ami lehetőséget ad arra, hogy a konyhai munkát végző családtag ne a hátát mutassa a többieknek. Konyhaszigettel könnyen megvalósulhat, hogy a társaságban marad az is, aki előkészít, főz vagy tálal.

Ha kimondom azt, hogy konyhasziget általában egy tágas konyhát képzelünk el közepén egy nagy szigettel, amiben főzőlap van, vagy amihez bárpult esetleg asztallap csatlakozik. Az ilyen megoldások kialakításához valóban az a legideálisabb, ha tágas a konyha, hiszen a konyhaszigetnek helyigénye van, nagy térbe lehet kompromisszummentes, mutatós szigetes konyhát tervezni. Szerencsére kisebb konyha esetén sem kell feltétlenül lemondani a konyhaszigetről, de a korlátozott méretek miatt okos tervezés szükséges. Konyhatervezőként ezt érzem mindig nagyobb kihívásnak, mert boldogságot okoz a reménytelennek tűnő helyzetből jól használható és szerethető végeredményt kihozni.

a konyhasziget előnyei

Egy konyhaszigettel sokkal több munkafelület és tároló bútorelem lehet a konyhában. Átgondolt tervezéssel a szigetes elrendezés nagyon ideális a konyhai munkafolyamatok, a sütés és a főzés hatékony támogatásához.

Egy sziget vitathatatlanul látványos eleme térnek, kiemelhető vele a konyha vagy éppen szeparálható, ha ez a cél. Étkezési felületként is hasznosítható, és nem csak bárpult vagy reggelizőpult kialakításában lehet gondolkodni, hanem átveheti az étkező asztal szerepét a helyiségben. Egy amerikai konyhás nappaliban a sziget még jobban az otthon középpontjává teheti a konyhát

a konyhasziget hátrányai

A konyhasziget kis méretű különálló konyhákba nem mutatós, túl kicsi térben elhelyezve bosszúságot is okozhat. Kényelmetlen ha mindig útban van és nem tudjuk tőle jól használni a tárolóinkat és a készülékeinket vagy ha folyamatosan kerülgetni kell azért, hogy hozzáférjünk a konyhánk bizonyos részeihez.

Egy igazán praktikus és dekoratív sziget kialakítása jelentősen megnöveli a költségeket és itt nem csak a plusz bútorelemekről van szó. Ha a főzőlapot vagy a mosogatót a szigetbe tervezzük, akkor számolni kell a víz, az áram vagy a gáz odavezetésének, valamint a páraelszívó kivezetésének költségeivel is.

A sziget túl nagy térben sem előnyös, mert sok lehet a fölöslegesen megtett út a munkafelületek között.A munkazónák megtervezését is jól át kell gondolni, mert a sziget könnyen baleseti forrás lehet. Gondoljunk arra, ha például egy forró edénnyel a kezünkben kell 5-6 lépést megtennünk azért, hogy letegyük a konyhasziget munkalapjára.

Mekkora az ideális konyhasziget és mekkora a helyigénye?

Konyhasziget tervezésekor az első és legfontosabb, amit figyelembe kell venni az a hely nagysága. A sziget attól sziget, hogy kényelmesen körbejárható. A konyhabútor és a sziget távolságának 90-120 cm-nek kell lennie! Mitől függ ez a méret? Hát a konyhában elhelyezett háztartási készülékek, kamraszekrények helyétől. Például egy széles hűtő vagy egy kihúzható kamraelem kényelmes használata több helyet igényel, mint egy egyszerű ajtós elemé.

A konyhasziget szélességét a rendelkezésre álló tér és a szigeten kialakítani kívánt tevékenység határozza meg. Legalább 100-120 cm szélesség szükséges ahhoz, hogy csak munkafelületként tudjuk használni. Ha a főzőlapot és/vagy a mosogatót is a szigetbe szeretnénk elhelyezni, akkor ez a méret akár a duplájára is nőhet. A konyhasziget mélységét is az határozza meg, hogy milyen szerepet szánunk neki. A plusz munkafelületként, tároló felületként, vagy kizárólag reggeliző helyként funkcionáló szigetnek elég lehet a minimum 65 cm-es mélység, de ha ide tervezzük a főzőlapot, akkor már 90-100 cm-es mélységgel kell számolni. Ha már egy reggeliző felületet is a főzőlap mögé tervezünk, akkor a 120 cm lesz a minimum méret. Természetesen minden igény és konyha más, professzionális tervezéssel egészen egyedi megoldásokkal is lehet ideális konyhaszigetet kialakítani, mint például egy L alakú, bárpulttal megtoldott vagy egy T alakú asztallappal kapcsolt sziget.

A konyhasziget tervezése szorosan összekapcsolódik a helyiség megtervezésével, hiszen a sziget a konyhabútor – vagy sok esetben a nappali – része és időben el kell döntenünk, hogy milyen funkciót szánunk neki.

Képek forrása: pinterest

További bejegyzések a cortina blogon

Konyhakiállítás 2023

Az év színe a lakberendezésben, Viva Magenta

Kezdőoldal » Blog » Konyhaszigetet mindenkinek?
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!