Ívek a konyhában, íves bútorok, íves kiegészítők

Kovács Zsófia

Az ívek lágyítanak, eleganciát visznek az enteriőrbe. Az íves elemek újra előkerültek a lakberendezésben, ezzel teljesen átformálva a szögletességet, a minimál modernségét, hiszen az íves is lehet modern, de talán otthonosabb egy ilyen enteriőr, mint ahol minden szögletes.

De hogy kell jól kitalálni egy íves bútort, hogy minden kényelmesen használható legyen? Szükség van e arra, hogy minden íves legyen vagy elég csak néhány íves elemmel vagy kiegészítővel feldobni a bútort? Cikkünkben ezekre a kérdésekre segítünk válaszokat találni!

Gondolkodjunk gyakorlatiasan

Bár vizuálisan lenyűgöző, egy íves szekrény általában kevesebb tárolóhelyet biztosít. Jól át kell gondolni a tárolást és a konyhabútor elemek megfelelő kihasználását. Ma már sok olyan belső kiegészítő a rendelkezésünkre áll, melyek segítségével könnyebben használhatóvá varázsolhatjuk íves elemeinket. Gondoljunk a teljesen körbe forduló íves sarokelemekre, vagy az íves kihúzható végzárókra, melyek a vasalatok segítségével jól átláthatóvá teszik a szekrényeket. 

Az ívelt munkalapok, bárpultok vagy konyhabútorhoz kapcsolt asztallapok, lágyítják a merev vonalakat, de a bútorelem jól hasznosítható terét megtartják, hisz azok formája szögletes marad.

Íves konyhasziget vagy íves végzáró elemek

Tágas térben egy íves konyhasziget olyan látványelem, ami meghatározza az enteriőrt. Az ívelt szekrények mellett az átjárás könnyebb, nincsenek sarkok melyekbe beleütközhetünk.

A konyhasziget helyigénye nagy és egy impozáns szigethez még nagyobb helyre van szükség. Az íves elemekkel a bútorelemekben, az íves munkalappal a pulton is veszíthetünk helyet. Még jobban kell figyelni a tervezésnél, ha például főzőlapot is helyezünk az íves konyhaszigetbe, hogy valóban megfelelő méretű munkalap felület legyen a főzőlap mindkét oldalán. 

De azt se felejtsük el, hogy az ívekkel teret is nyerhetünk. Szűkebb térben még praktikus is lehet, ha az utolsó elem íves, hiszen így jobban lehet közlekedni mellette. Gondoljunk arra, ha például egy ajtó mellett fejeződik be a konyhabútor.

Egységes dizájn az enteriőrben

Jó ötlet az íveket a konyha más részén is visszahozni, ha a konyhabútorban íves elemek vannak. Néhány egyszerű trükkel, apró részletekkel különleges hatás érhető el és visszatérnek a motívumok a térben. Használhatunk például lekerekített mosogatótálcát vagy ívelt csapot, de egy íves páraelszívóval vagy íves fali dekorációkkal is tükrözhetjük az ívelt szekrény részleteit, egységes dizájnt teremtve.

Nappalival egy térben lévő konyha esetében még könnyebb a dolgunk, hiszen egy íves étkezőasztal vagy íves kanapé és nappali bútor, tükör a falon vagy íves fali dekoráció betervezésével máris megjelenik az ív a térben.

Íves apróságok

Mi legyen akkor nem akarunk egyáltalán íves konyhabútor elemeket vagy ha az anyag amit választottunk nem alkalmas arra, hogy íves ajtókat gyártsanak belőle?

Bevihetjük az apró kiegészítőkkel is a íveket a konyhába:

A konyhabútor stílusát könnyen alakíthatjuk a fogantyúkkal. Ma már igazi fogantyú különlegességekkel díszíthetjük fel konyhabútorunkat. Válasszunk kör vagy félkör alakú dizájn fogókat a frontokra, melyek formájukból adódóan könnyen mozgathatóvá teszik a fiókokat és lágyságot, eleganciát kölcsönöznek a bútornak.

Íveket bármilyen stílushoz

Az építészetben nagyon nagyon régen megjelentek az íves elemek. A boltíveknek annak idején elsősorban támasztó szerepe is volt. Monumentális épületekben, hatalmas súlyokat képesek megtartani ezek az íves elemek. 

Íves bútorokat is találunk, ha visszamegyünk az időben. Nézzünk meg például egy Biedermeier vagy egy Barokk bútort vagy enteriőrt. Oszlopok, íves frontok és különböző íves díszítőelemek jellemzik mindkét stílust. De nem is kell ilyen messzire menni az időben, 15-20 évvel ezelőtt is divatosak voltak az íves elemek a bútortervezésben. A klasszikus bútorok alap kiegészítője volt az íves végzáró elem.

Ma már biztosan mondhatjuk, hogy az íves konyhabútor elemek alkalmazása teljesen független a stílustól, bármilyen konyhai dizájnban megjelenhetnek. Akár a klasszikus, akár az elegáns vagy modern stílus az, amit a legjobban magunkénak érzünk, az íveknek mindenhol van helye.

Lépjen velünk kapcsolatba, ha szeretne íves konyhabútort vagy íves kiegészítőket a konyhájába!

További bejegyzések a cortina blogon

Veuve Clicquot pezsgő, Smeg dizájn hűtő

Mix-and-match a lakberendezésben

Kezdőoldal » Blog » Ívek a konyhában, íves bútorok, íves kiegészítők
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!