padló ötletek

Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállítás

Kovács Zsófia

A tavasz minden évben a megújulásról szól, az emberek elkezdenek foglalkozni a külsejükkel, a divattal és természetesen a környezetükkel is. Februárban már új erővel vetjük bele magunkat a különböző otthonfelújítási és átalakítási projektekbe a téli ünnepeket követő elcsendesedés után, melyhez nagy segítséget nyújtanak a lakberendezéssel kapcsolatos kiállítások és programok. Ezen a hétvégén a Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállításra látogathatunk el, a homeinfo.hu jóvoltából. Magyarország egyik legnagyobb látogatottsággal rendelkező lakberendezéssel foglalkozó online felületén évek óta olvashatunk rengeteg hasznos szakmai cikket, nézhetünk inspirációs videókat és képeket.

Japan stilusu étkező

A bútor, lámpa, lakástextil kiállítás egy átfogó lakberendezéssel foglalkozó rendezvény, én inspirációért látogatok el ide a hétvégén. Bútortervezőként a kiegészítőket és a lehetőségeket keresem, amikkel még teljesebbé tehetem az enteriőröket. A világítások, a burkolatok és az okos otthon rendszerek érdekelnek a legjobban, mert ezek nagyon szorosan kapcsolódnak a konyhabútorokhoz és a – ma már sok esetben – velük egy térben elhelyezkedő étkezőkhöz és nappalikhoz.

lámpák és fények, mint látványelemek

Voltatok már lámpaboltban? Ha igen, akkor tudjátok milyen állni a rengeteg különböző formájú és fényű világítótest között a hatalmas fényárban és azon töprengeni, hogy otthon vajon mennyi fényt fog adni, hogy fog mutatni az étkező fölött az a bizonyos lámpa. Szerintem laikusként ezt nehéz elképzelni. Én azt várom, hogy egy ilyen kiállításon könnyebben észreveszem a különlegességeket, mert itt nem akarnak majd mindent bemutatni a lámpás standokon és mivel több cég képviselteti magát a rendezvényen sokféle világítás megoldással találkozhatok majd.

Egy egyedi enteriőr megtervezésekor fontos, hogy jól válasszuk ki a kiegészítőket. A lámpa a lakberendésben nem csak egy világítótest, ami kellő mennyiségű fényt ad például egy étkezőasztal fölött, hanem dekoráció és látványelem is. Bátran lehet feltűnő darabot elhelyezni itt, ami felhívja magára a figyelmet.

lampa az etkezőben

Kombináljuk a hangulatfényeket az irányított világításokkal és máris sokkal otthonosabb a tér. Szabályozható fényerejű izzókkal még könnyebben változtathatjuk az enteriőr hangulatát, attól függően, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk.

okosotthon ma már nem a jövö, hanem a jelen

Az okosotthonok leggyakrabban emlegetett előnye a kényelem, hiszen egyszerűen vezérelhetjük, hogy mi történjen a háztartásban. Akár a fotelből lehúzhatjuk a redőnyt vagy bekapcsolhatjuk a fűtést vagy a hűtést.

Egy megfelelően telepített okosotthon egyszerűbbé teszi a mindennapjainkat és minőségi időt takarít meg. Nem pazarlunk többé értékes perceket és energiát olyan tevékenységek ismétlésére, amiket automatikusan elvégez helyettünk az otthonunk.

Az okosotthon-rendszer megtervezésénél nagyon sok kérdést kell körbejárni, ugyanis ahány háztartás, annyi igény és felhasználási lehetőség. Az otthon automatizálásához meg kell határozni, hogy milyen területeken, melyik eszközöket szeretnénk beletenni a rendszerbe. A fűtésrendszer, a redőnyök vezérlése, a világításvezérlés és a riasztórendszer is megtervezhető. A hatékony működés érdekében a különböző eszközöket mindenképpen össze kell hangolni amihez egy okosotthon-rendszerre, valamint egy központi vezérlő egységre lesz szükség.

Az okosotthon rendszer többféle módon vezérelhető, például applikációból. Okostelefonokról és tabletekről egyszerű és átlátható módon irányítható egy okosotthon. Így az adott felületen könnyedén személyre szabhatjuk az egyes eszközök működését, és meghívhatjuk családtagjainkat is.

A hangvezérlés talán az egyik legmodernebb vezérlési metódus, hiszen egy-egy paranccsal elérhetjük az okosotthon vezérlőegységét. A használt hangasszisztenst csak fel kell ébreszteni és már ki is adhatjuk az utasítást.

Szenzoros vezérlésre is van lehetőség, melyek érzékelik a mozgást, ezáltal észlelni képesek, hogy a ház melyik szegletében tartózkodunk (vagy épp elmegyünk otthonról).

De a legkényelmesebb az automatizált rendszer, amikor a berendezések teljesen önállóan működnek körülöttünk. A rendszer érzékeli, ha megérkezünk vagy épp elhagyjuk a házat, mi pedig testreszabhatjuk, hogy mi történjen ekkor. Például: lekapcsol az összes lámpa, a fűtés / hűtés eco módba vált, bekapcsol a riasztórendszer esetleg dolgozni kezd a robotporszívó. A kombinációk lehetősége természetesen ennél sokkal szélesebb, teljesen egyénre szabható.

kapcsolók és konnektorok is lehetnek dizájnelemek

Ezek az apró, de fontos kiegészítők sok esetben dizájnelemek a lakásokban. Már a tervezés során kiválasztjuk őket, hogy anyaguk és színük illeszkedjen az enteriőr többi eleméhez. Sokszor az a cél, hogy jól látszódjanak, mert könnyen meg kell találnunk őket, de van, hogy a cél az elrejtés, mert azt akarjuk, hogy beleolvadjanak a környezetükbe.

Egy konyhában már nem mindenki szeretne konnektorokat látni a falon, inkább pultba süllyesztett vagy sarokba rejtett típusokat választ, de például egy vendégszobában praktikus, ha könnyen megtalálható helyen vannak ezek az egységek, hogy vendégeink kényelmesen tudják kezelni őket.

A kapcsolók és konnektorok helyének megtervezését a bútorzat és a különböző világítások megtervezésével össze kell hangolni a tökéletes végeredményért.

schneider-konnektor-kapcsoló

ideális burkolatot az enteriőrbe

A konyha és az étkező padlóburkolatának kiválasztásánál a vízállóság, a kopásállóság elsődleges szempont. Fontos az is, hogy ne csússzon és könnyen tisztítható legyen. Ezekben a helyiségekben nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a burkolatok, gondolni kell arra, hogy a gyerekek étkezése nem mindíg az asztal fölött történik és az is előfordulhat, hogy lecsöppen vagy kifolyik valami a földre. Egy enteriőr megtervezésénél az a cél, hogy aki használja teljesen elégedett legyen, ne okozzon bosszúságot egy nehezen takarítható vagy foltosodó felület.

Nekem az az elvem, hogy a lakás van értünk, nem pedig mi vagyunk a lakásért. Kössünk minél kevesebb kompromisszumot, hogy a elsősorban boldog pillanatokat élhessünk meg otthonunkban.

Ez a cikk csak érinti a kiállításon fellelhető különleges termékeket, bútorokat, lakástextileket és kiegészítőket is láthattok majd a hétvégén a rendezvényen. Kövessétek a blogot, mert meg fogom osztani a tapasztalataimat Veletek a kiállítás után.

Egyedi lakótér tervezés, személyre szabott enteriőrök és egyedi konyhabútorok tervezéséhez fontos a folyamatos tanulás, az újdonságok megismerése. A szakmai kiállítások nem csak inspirálnak, hanem tanítanak is minket tervezőket, hogy professzionális lehessen a szolgáltatásunk amikor a Te otthonodat tervezzük meg.

Egyedi enteriőr tervezésére itt tudsz bejelentkezni!

További bejegyzések a cortina blogon

Monolith a Liebherr csúcskészülékei

Veuve Clicquot pezsgő, Smeg dizájn hűtő

Kezdőoldal » Blog » Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállítás
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!