A konyha ergonómiája személyre szabva

Kovács Zsófia

Az ergonómia a görög ergon = ’munka’ és a nomos = ’tan, törvény’ szavakból alkotott szóösszetétel. A lényege, hogy a munkakörnyezetet, és a munkaeszközöket – azaz esetünkben a konyhát – az emberhez igazítsuk. Fogalmazhatunk úgy is, hogy olyan életteret kell alkotnunk, ami a személyhez illeszkedik. 

A konyha kialakításánál az ergonómia nagyon fontos, mert itt nagyon sokféle munkát végzünk.

Bevásárlás után elpakolunk a kamrába, a kamraszekrénybe és a hűtőbe, a fagyasztóba.

Főzés előtt kipakoljuk az alapanyagokat, kicsomagoljuk, megmossuk, megpucoljuk, felszeleteljük őket. Sütünk és főzünk, közben esetleg több háztartási kiskészüléket is használunk, melyeknek tárolását és egyszerű használatát szintén előre érdemes átgondolni.

Az edények, a főzéshez használatos eszközök tárolása is legyen kényelmes, ne kelljen 3 lépést tennünk azért, hogy egy kanál a kezünkbe kerüljön, ha meg szeretnénk keverni vagy kóstolni az ételt. A főzés és az étkezés után az elpakolás is sokkal könnyebb, ha a tervezésnél figyeltünk az ergonómikus elrendezésre.

Rohanó világunk pozitivuma a technológia fejlődése. A konyhai készülékeket mai háztartások elvárásai szerint fejlesztik és ez újabb és újabb lehetőséget teremt, hogy a főzés öröm lehessen és valóban le tudjunk lassulni, amikor leülünk étkezni a családdal vagy a barátokkal.

Egy ideális konyhában nincs túl sok szabad pult, de pont annyi van amennyi az előkészítéshez, a feldolgozáshoz és a tálaláshoz kell és ezeknek a szabad munkafelületek pont ott kell lenniük, ahol nekünk a legkényelmesebb.

És ezen van a hangsúly, hogy NEKÜNK, hiszen minden személy, minden család máshogy él. Van aki naponta kenyeret és kiflit süt, és dagasztógépet használ minden alkalommal. Neki az a kényelmes, ha ez a kisgép folyamatosan elöl van. Van aki kávézik és professzionális kávégépet és kávéörlőt szeretne elhelyezni a konyhapultján. Ezek a készülékek nagy helyet foglalnak el és ezt a konyhabútor és a pultfelületek megtervezésénél bizony figyelembe kell venni.

Tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy az ergonómia és a konyhai munkafolyamatok sorrendje mellett az egyéni igények is nagyon fontosak és egy picit a jövőbe kell néznünk, hisz a konyhánkat több évre tervezzük.

Fotók forrása: pinterest

További bejegyzések a cortina blogon

Snoopy és a Smeg

Kezdőoldal » Blog » A konyha ergonómiája személyre szabva
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!