A Fiat 500 és a Smeg

Kovács Zsófia

Mit keres egy hűtőmotor a Fiat 500-as motorházteteje alatt?

A Smeg és a Fiat egy rendkívüli új terméket alkotott a “FIAT 500 Design kollekció” számára, így született meg a Smeg 500, mert a hűtőszekrény nem csak egy elektromos készülék, a motorháztető pedig nem csak egy autóalkatrész. A Smeg 500 egy extravagáns minibár az igazi Cinquecento rajongóknak.

A SMEG 500 egy méretarányos Fiat 500-as eleje, a motorháztető alatt rejtőzik a hűtő

A Smeg 500-as hűtőszekrényt úgy tervezték, hogy az 1957-es eredeti Fiat 500-as keményvonalas rajongói számára a legtökéletesebb készülék legyen. A kifejezetten italok számára tervezett hűtőszekrény a hátsó motoros Fiat 500-as első felét használja a palackok és italos dobozok tárolására és hűtésére. Az italokat a csomagtartóban tartják hűvösen, az 500-as lökhárítói, díszlécei és működő fényszórói pedig további dekorációként szolgálnak. Az 500-as hűtőszekrény három palacktartóval és egy – az italos dobozoknak szánt – polccal rendelkezik.

De miért pont a cinquecento?

A Fiat 500-as azaz a Cinquecento volt az olaszok legnépszerűbb kisautója, majdnem 4 millió darabot gyártottak belőle 1957-től 1975-ig. A farmotoros autó kis mérete ellenére rendkívül praktikusnak bizonyult és Európa-szerte nagy eladásokat produkált. A dizájn is remekül sikerült, gömbölyű formáján egyszer sem módosítottak a modellciklus végéig, 1975-ig. Nemcsak olcsónak, hanem olcsón fenntarthatónak is tervezték, és ezek különösen fontos szempontnak bizonyultak a háború utáni Olaszországban.  

A népszerűség teljesen érthető, a mai napig imádnivaló a forma, a dizájn. Nem véletlenül dobták piacra a mai igényeknek megfelelő változatait. Az igazi ínyencek pedig veterán Fiat 500-ast vezetve élvezik a olasz életérzést.

A Smeg és az Italia Independent tervezői pontosan ezek miatt választották ezt az ikonikus modellt a Smeg 500 minibár megalkotásához.

egy kis történelem

A Fiat mérnöke, Dante Giacosa és csapata az 1950-es évek elején kezdett el dolgozni ezen a projekten. Látva a robogók népszerűségét Giacosa úgy vélte, hogy eljött a személyes mobilitás ideje, és a következő hullám a négykerekű motorozás lesz. Elhatározta, hogy olyan autót épít, amely még kisebb, olcsóbb és takarékosabb, mint a Fiat 600-as, hogy a robogók helyébe léphessen, mint olyan személyi közlekedési eszköz, amelyet minden olasz megengedhet magának. Nem kellett olyan tágasnak lennie, mint a 600-asnak, ezért 2+2 ülésesre tervezték.

A Fiat 500-as kicsi autó volt, 2,97 méteres hossza miatt kitűnően lehetett manőverezni a kis utcákban. A 479 köbcentiméteres motor 13 lóerőt produkált, és országúton 53 km/órás sebességre hajtotta a kisautót. A későbbi években a motort 499 köbcentiméteresre növelték, és a lóerő 17,5-18 lóerőre emelkedett.

A Fiat 500-as így az olasz kisautók szimbólumává és egyben divatikonjává vált. Sikerének egy részét bizonyára kultikus megjelenésének köszönhette, amely nagyon hasonlított egy rajzfilmautóra. Abban az időben, amikor csak a General Motorsnak voltak erre szakosodott autóstylistjai, Giacosa saját maga rajzolta meg az új 500-ast. Véletlen vagy sem, egy nagyon szép tojás alakú karosszériát tervezett, mert ez a forma használta a legkevesebb fémet a szükséges belső tér eléréséhez.

A SMEG 500 MINIBÁR

A könnyen felismerhető, hibátlan ipari formatervezéséről ismert két olasz márka – az autógyártó Fiat és a háztartási gépeket gyártó Smeg – egy klasszikus Fiat 500-as autómodellnek adott új életet.

A stílusos mini hűtőszekrény 2013. május 30-án debütált Párizsban, a Rue Saint-Honore-on található Colette koncepcióüzlet bemutató rendezvényén. A két vállalat együttműködésének története az 1950-es évek elejére nyúlik vissza, amikor a Fiat megállapodást kötött a Smeggel a hűtők gyártásának megkezdéséről.

“A Smeg, a Fiat és az Italia Independent tervezői tudták, hogyan kell megközelíteni a kihívást.”

– nyilatkozta Vittorio Bertazzoni, a Smeg vezérigazgatója –

“Számomra a Smeg500 megalkotása mindenekelőtt személyes megtiszteltetés volt. Szilárdan hittem ebben a projektben, hiszen ezzel tisztelegtem nagyapám emléke előtt. Amikor közvetlenül a második világháború után megalapította a Smeget, az egyik első együttműködése a Fiat hűtőszekrényeinek gyártása volt. Továbbá ez a partnerség a Made-in-Italy elképesztő ipari kompetenciájáról tanúskodik, amely az egyik legszimbolikusabb tárgyon keresztül életet ad a kreativitásnak.”

“Nagyon örülök, hogy bevezethetem ezt a terméket. Ez a Fiat és az SMEG, valamint az Italia Independent közötti hosszú távú együttműködés eredménye”

– nyilatkozta Lapo Elkann, a Fiat korábbi marketingvezetője, aki jelenleg a Fiat-csoport LA Holding, Italia Independent elnöke és alapító partnere.

“A Fiat 500 egy ikon lett, amely ebben az új értelmezésben kiterjeszti vonzerejét a bárokra és a nappalikra szerte a világon.”

A fent olvasottak után teljesen egyértelmű, hogy az ikonikus Smeg 500 hűtőt kizárólag lelkes Smeg vagy Fiat rajongóknak ajánljuk. Szeretnél egy igazi különlegességet otthonodba vagy bárodba? 

Keresd Smeg specialistánkat, ha nem tudsz a Smeg 500 minibár nélkül élni!

További bejegyzések a cortina blogon

Kit hoz el nekünk idén a S/ALON Budapest Lakástrend?

FÉNYES és MATT kontrasztok

Kezdőoldal » Blog » A Fiat 500 és a Smeg
Cortina Italia

Stúdiónk személyre szabott konyhai enteriőrtervezési szolgáltatással áll rendelkezésére.

A legmerészebb ötletekre is nyitottak vagyunk, szeretjük a kihívásokat!